sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Karhuviesti

Maanantai
Lepo

Tiistai
ap: 6 km
ip: 12 km

Keskiviikko
ap: 6 km
ip: 3 km + 4 km VK 3.38/km + 7x(60s, 30s) pal. 60s + 2 km

Torstai
ip: 14 km

Perjantai
ip: 7 km (5x100m)

Lauantai
ap: 7 km
ip: 5 km + KARHUVIESTI 9,2 KM 30.34 3. + 3 km

Sunnuntai
ip: 15 km

Yhteensä: 99 km

Harjoituksellisesti kevyempi viikko takana. Alkuviikon ainoa kovempi harjoitus oli keskiviikon VK + VL. Kulku ei ollut kummoinen, nihkeää menoa. Harjoitusta ei helpottanut alkanut lumisade, joka inhottavasti peitti jäiset kohdat tiestä. Kokoajan sai juosta pieni varmistus päällä, koska ei tiennyt milloin jalka pettää alta. Juoksu alkoi rullata paremmin treenin loppupuolella, joten se ajoi asiansa avaavana harjoituksena Karhuviestiin.

Karhuviestiin valmistautuminen oli alkanut Pohjolan Juoksijoiden osalta jo useampi kuukausi sitten. Viime vuoden juoksijoiden metsästyksestä oppineena, otimme yhteyttä mahdollisiin juoksijoihin hyvissä ajoin ja aloitimme kartoittamaan joukkuetta. Aluksi näytti jopa siltä, että saamme kaksi joukkuetta viivalle. Suuren kiinnostuksen vuoksi manageri Ukonmaanaho päätti antaa selkeät ohjeet joukkueeseen pääsemiseksi. "Kovat" pääsevät suoraan vanhoilla näytöillä ja muut karsii. Kovia olivat Vattulainen ja Keskipoikela, jotka valittiin suoraan joukkueeseen. Muut joutuivat antamaan näyttöjä. Virallisina karsintakilpailuina toimivat Vantaan Aktiacup ja Iin Testijuoksu. Vaihtoehtoisesti myös oma ulkona vedetty testijuoksu kelpaisi, jos viralliset dokumentit toimitettaisiin nähtäväksi. Tolonen ja Leinonen antoivat vahvat näytöt Aktiassa juoksemalla 32-alkuiset kympit. Rami antoi vahvan näytön omassa testissä. Minun, Vellun, Janin ja Jounin oli tarkoitus mennä Iihin karsimaan, mutta lopulta Iin juoksu jäi välistä kaikilta muilta paitsi Jounilta. Minä annoin oman näyttöni Limingassa ja Jani omalla testijuoksulla. Loppujen lopuksi näyttöjä ei olisi joukkueen kokoamisen kannalta edes tarvittu, koska yhtäkkiä porukkaa alkoi tippumaan listoilta. Ensimmäisenä tippui Leinonen, jolle tuli äkillinen työmatka. Toisena tippui sairastumisen vuoksi Keskipoikela. Kolmantena paikan tavoittelusta luopui Vellu, jolla vanha vamma alkoi piinata viikko ennen Karhua. Myös serkkuni Iiro Niskanen vetäytyi joukkueesta vedoten huonoon kuntoon. Lopulta Iiro kuitenkin nähtiin Karhuviestissä Dextran riveissä "huonokuntoisena". Kakkososuuden 7.9 km kulki Iirolla 3.16 kilometrivauhdilla. Huonokuntoinen tosiaan. Yhtäkkiä olimme tilanteessa, jossa meillä oli kuusi juoksijaa ja viestiin tarvittiin seitsemän. Ainoa vaihtoehto oli Ukonmaanaho. Viikossa kisakuntoon projekti oli hupaisaa seurattavaa. Lopullinen joukkueemme oli juoksujärjestyksessä: Tolonen, Oravakangas, Holappa, Vattulainen, Ukonmaanaho, Ylisaukko-Oja ja Peltoniemi.

Matka Poriin on pitkä. Lähdin ajamaan suoraan töistä suhteellisen aikaisin, mutta silti olimme perillä matkalta kyytiin napatun Artun kanssa vasta kahdeksalta illalla. Paluumatka oli vielä tuskaisempi, olin kotona Rovaniemellä 03.40. Perillä Porissa majoituimme hotelliin ja lähdimme iltalenkille. Mukaan liittyi myös Ukonmaanaho, joka pohdiskeli uskaltaako käydä aamulenkillä ennen kisaa. Pelkona oli, ehtiikö eläkeläinen palautua iltapäivän kilpailuun?

Lauantaina sai nukkua pitkään, koska startti tapahtui vasta klo 14. Kävimme rauhassa aamulenkin ja söimme pitkän aamupalan. Seuraavaksi vuorossa oli kisa-asujen tuunausta, tavaroiden pakkaamista ja huoneen luovutus. Pikainen aamupalaveri järjestelyistä ja nokka kohti Raumaa. Tunnelma oli odottava ja jännittynyt. Automatkalla alkoi satamaan melko rankasti, mikä hymyilytti. Eipä ainakaan hengityksen kanssa tulisi ongelmia. Muutenkin +2 kuulosti hyvältä pohjoisen miehille.

Raumalla tapasimme loput joukkueesta ja vaihdoimme kuulumisia. Hyvin nopeasti oli kuitenkin aika lähteä liikkeelle, joten porukka hajosi verryttelemään ja autoihin. Kaikilla oli mielessä sama tavoite kilpailun suhteen: annat vain kaikkesi.

Kilpailu alkoi perinteisesti kovalla aloitusosuudella, jolle olimme asettaneet viime vuotisen ankkurin Tolosen. Mikko veti hyvin ja tuli vaihtoon seitsemäntenä. Kakkososuudella Rami nosti meidät kolmanneksi ja lähetti matkaan Jounin. Neljänteen vaihtoon saavuimme edelleen kolmantena, eikä ero kakkosjoukkue Dextraan ollut kasvanut kovinkaan paljon. Nelososuudella Arttu aukoi paikkojaan ensi viikonlopun Huelvan kymppiä varten tykittämällä osuuden 2.53 kilometrivauhtia. Samalla nousimme kilpailussa kakkospaikalle ja eroa Dextraan oli yli kaksi minuuttia. Arttu otti samalla kilpailua johtanutta Helsinki Half Marathonia 2,5 minuuttia kiinni ja lähetti Jannen liikkeelle reilut 30s kärjen perään. Janne juoksi kaikista kauhukuvista poiketen erittäin hyvin ja tuli vaihtoon asemansa pitäen. Viidennellä osuudella Jani taisteli pitäen sijoituksen toisena, mutta takaa tulijat lähestyivät uhkaavasti. Turkulaiset olivat viimeiselle osuudelle lähdettäessä 27s päässä ja Dextra 1.04 päässä. HHM oli karannut tässä vaiheessa jo selkeään voittoon.

Kuva: Jarno Maimonen

Lähdin ankkuriosuudelle juoksemaan omaa juoksua, koska tiesin mitä oli luvassa. Takaa oli tulossa kaksi kovaa ankkuria, Turun Wihlman ja Dextran Järvenpää. Yritin lähteä rennosti liikkeelle, mutta eipä siitä tullut oikein mitään. Alussa oli pitkä alamäki, jossa vauhti karkasi helposti ja ensimmäinen tonni meni 3.09. Alkua hankaloitti tietyöt, joiden takia ensimmäiset kilometrit jouduttiin juoksemaan soratiellä. Juostessa piti kokoajan katsoa mihin astui, koska tie oli täynnä isoja kiviä. Wihlman ja Järvenpää ajoivat minut melko nopeasti kiinni ja painelivat ohi. Siihen vauhtiin oli ihan turha yrittää. Jäin siis juoksemaan yksin ja pyrin pitämään vauhdin tasaisena. Juoksu sujui suhteellisen hyvin 6 kilometriin saakka, jonka jälkeen vauhti hieman tippui. Väänsin loppuun mitä jaloista lähti ja saavuin maaliin neljäntenä. Erikoisjoukkuesarjassa olimme kolmosia. Viime vuoden aikamme huononi 20s, mutta joukkueemme onnistui erinomaisesti. Tällä joukkueella sijoitus oli maksimi. Ero kärkijoukkueisiin oli niin suuri, että jossiteltavaa ei jäänyt. Oma vauhtini 9.2 km matkalla oli 3.19/km, joten voin olla ihan tyytyväinen. Viime vuonna juoksin vitosen osuuden 3.18/km vauhdilla, joten ero viime vuoteen on suuri. Näyttää siltä, että ainakin kympin kunto on viime vuotta edellä noin kaksi kuukautta. Se miten se näkyy maratonilla jää nähtäväksi. Nyt on kuitenkin katseet suunnattu Lontooseen. Harjoitteluaikaa on jäljellä vajaa pari viikkoa, jonka jälkeen kevennellään. Eipä tässä ehdi tehdä kummoisia, muutaman laadukkaan maratreenin.   

  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti