lauantai 29. lokakuuta 2016

Kevään maratonit

Alkaa olla se aika vuodesta, kun viimeistään pitäisi päättää, missä maratonkilpailuissa juoksee ensi vuonna. Kevääseen ja varsinkin syksyyn on vielä pitkä matka, mutta ilmoittautumiset pitää hoitaa nykyään jopa vuosi ennen itse kilpailua. Sähköposti alkaa täyttyä eri maratonjärjestäjien muistutusviesteistä, joten kokosin hieman omia kokemuksia ja ajatuksia kevään kisoista.

Maratonin valitseminen voi olla joskus melko hankalaa. Vaihtoehtoja riittää pilvin pimein, mutta todelliset vaihtoehdot ovat kuitenkin melko selvät, kun haetaan ennätyksiä. Kriteerit ovat selkeät:

1. Maratonreitin pitää olla nopea. (Tämä selviää esimerkiksi tuloslistaa katsomalla)

2. Maratonin pitää olla sopivana ajankohtana. (Ei liian kuuma, ei liian kylmä. Sinulle sopiva                                                                                         ajankohta!)

3. Maratonilla pitää olla vetoapua. (Katso tuloslistaa oman tavoitevauhtisi kohdalta)

4. Matkustaminen suhteellisen helppoa. (Ei liian pitkiä lentoja/junamatkoja tai muuten on varattava                                                                      aikaa toipua matkustamisesta)

5. Kaupungin kiinnostavuus. (Ei mitään merkitystä tulokseen, mutta jos viettää aikaa kaupungissa                                                      kisan jälkeen niin on se aina plussaa, jos siellä on edes jotain                                                                  mielenkiintoista)

Kun maraton on valittu, alkaa säätäminen. Maratonmatkaa suunniteltaessa tulee ensimmäisenä aina mieleen lentojen ja majoituksen hankkiminen. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, koska suurkaupungeissa pidettävät maratonit vetävät valtavat määrät ihmisiä kaupunkeihin. Lennot kannattaa varata yleensä heti, kun osallistuminen on varmistunut, säästät aikaa ja rahaa. Suosin suoria lentoja jos mahdollista, koska kaikki ylimääräinen stressi ja matkustusaika on maratonin loppuajasta pois. Hotellin valitsen yleensä mahdollisimman läheltä starttia. Metroja pyrin välttämään, koska ne ovat kisa-aamuina aivan tukossa.

PARIISI

Pariisiin on helppo matkustaa, koska sinne lentää useita suoria lentoja Helsingistä. Majoittuminen on suhteellisen edullista ja tarjontaa riittää. Startti ja maali sijaitsevat Champs-Élyséellä, joten siirtyminen starttipaikalle on helppoa ja tilaa riittää. Omalta osaltani minulla ei ollut mitään vaikeuksia oikean lähtökarsinan löytämisessä. Pidin myös juoksun alkusuorasta, koska tilaa riitti. Reitti on suhteellisen nopea, vaikka pieniä mäkiäkin reitiltä löytyy. Reitti on kuulemma hieno ja näkymät kauniit. En tiedä, vaikka olen juossut reitin läpi. En kiinnitä huomiota juoksun aikana mihinkään muuhun kuin edessä olevaan tiehen ja kaverin takaraivoon. Eiffel-tornin ohi kuulemma juostiin, mutta enpä tiennyt sitä vasta kun seuraavana päivänä. Nähtävyyksiä katsellaan sitten kilpailun jälkeen, siitä Pariisi saakin plussan. Nähtävää ja koettavaa riittää. Tunnelma ja kannustus Pariisissa olivat parempaa kuin Rotterdamissa. Berliini kuitenkin vie näistä kolmesta voiton tunnelman ja kannustuksen suhteen.

ROTTERDAM

Rotterdamiin matkustaminen on hieman hankalampaa kuin Pariisiin. Itse otin lennot Amsterdamiin ja junalla sitten Rotterdamiin. Junamatka on lyhyt ja kätevä. Rotterdam kaupunkina oli melko kolkko ja hotellivaihtoehdot olivat rajalliset. Majoituin konferenssihotellissa kaupungin laidalla, joten siirtymiseen kisapaikalle piti käyttää hieman enemmän aikaa. Startti on melko kapealla kadulla, joten ryysistä riittää. Myös lähtökarsinat olivat melko huonosti merkattu vuonna 2015 ja toimitsijat kysyessäni asiasta aivan pihalla. Itse reitti on nopea ja hyvä. Lämpötila Rotterdamissa oli hyvä, vaikka edellisenä päivänä satoi vettä. Reitti on melko altis tuulelle, joten kovalla tuulella ajat voivat olla hitaita.

KEVÄT 2017

Lontoo vai Hampuri? Kolmantena vaihtoehtona oli Boston, mutta sen aika tulee myöhemmin. En ole vielä tehnyt päätöstä, mutta jompikumpi näistä Euroopan huippumaratoneista se on. Suurimpana syynä on kilpailujen ajankohta. Molemmat maratonit juostaan 23.4. ja sehän sopii paremmin kuin hyvin pohjoisen asukkaalle. Esimerkiksi Pariisi ja Rotterdam juostaan heti huhtikuun alussa. Myöhäisempi ajankohta varmistaa sen, että ehdin juosta sulalla asfaltilla edes muutaman harjoituksen ennen starttia. Tärkeä seikka iskutuksen kannalta. Molemmissa kilpailuissa on kaiken lisäksi erittäin nopea reitti. 

Suuriin maratonkilpailuihin on yleensä guaranteed entry eli aikaraja, jolla pääsee varmasti kisaan mukaan. Yleensä se on 2.45-2.55 välillä. Hampuriin pääsee helposti mukaan, mutta Lontooseen pääsy on oma lukunsa. Ulkomaalaisten on osallistuttava aina arvontaan, mutta briteille on omat entry-rajat. Ilmoittauduin keväällä arvontaan, mutta onni ei potkaissut tällä kertaa. Olin jo luovuttanut Lontoon suhteen ja valmistautunut Hampurin matkaan, kunnes Moguli vinkkasi porsaanreiästä järjestelmässä. Lontoon maratonilla juostaan brittien mestaruuskisat, joihin on mahdollista päästä mukaan, kun on juossut alle 2.45 ja edustaa brittiseuraa. Kiitos vinkistä Jarno! Edessä siis saattaa olla uuden seuran etsiminen ja Lontoon matka. Se olisi kolmas seurani. Suomessa edustan Ylikiimingin Nuijamiehiä ja Espanjassa Los Lentos Torreblancaa (Sevilla). Ehdotuksia otetaan vastaan!3 kommenttia:

  1. Hyvä vertailu. Nostaisin esiin vielä yhden todella tärkeän seikan, nimittäin omien juomien käyttömahdollisuuden. Hampurissa (ja Saksan kisoissa yleensäkin) tämä on mahdollista, muualla pääsääntöisesti ei. Omat juomat ovat aina olleet ainakin minulle todella tärkeitä maratonilla.

    VastaaPoista
  2. Porsaanreiästä minulle puolestaan vinkkasi Leppäkorven Timo, joka on Lontoon maralla juossut useana vuonna. Edustetaan Timon kanssa tällaista seuraa: http://www.roadrunnersclub.org.uk/ Hommat hoituu kätevästi verkossa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos siis Timolle! Pitääpä laittaa tuonne hakemus sisään. Kohtahan tuo ilmoittautuminen mestaruussarjaan aukeaa.Tosiaan unohtui tuo juomapuoli tuosta listasta. Tärkeä asia monelle, ite juon vain vettä kisan aikana. Maha toimii varmasti ja geeleillä varmistan energiansaannin.

    VastaaPoista